SkyscraperCity Forum banner

Железнички саобраћај | Rail transport

3M views 14K replies 513 participants last post by  slava putnik 
#1 ·
Pocetkom aprila, obisao sam polovinu Istocne Evrope, i naravno, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu/RS.

Jedan od najvecih negativnih utisaka koji mi se jos mota po glavi je to koliko zaostajemo za zemljama kao Poljska, Ceska a pogotovo Madjarska u oblasti zeleznickog transporta.

Tuzno je to kako nase zeleznicke stanice zvrje prazne, dok recimo na Keleti stanici u Budimpesti, morao sam da cekam u redu dobrih sat vremena da kupim kartu za Beograd. Takvu guzvu na zeleznickoj stanici nikad nisam video.(mada okej, ja ne zivim u Evropi nego u Severnoj Americi, gde je zeleznicki saobracaj samo za nijansu bolji nego kod nas)

Hteo bi da iskoristimo ovaj topik za postiranje svih vesti koje se ticu nasih zeleznica:yes:
 
#2,502 ·
Mi o vuku a vuk....:eek:hno:

Iskliznuo voz iz šina u Češkoj, jedna osoba poginula
Tanjug | 28. 06. 2010. - 23:57h | Foto: AP - Ilustracija |

Jedna osoba je danas poginula, a najmanje šest je povređeno kada je voz iskliznuo iz šina na severu Češke, saopštio je portparol agencije za inspekciju železnice Martin Drapal.

Drapal je rekao da se nesreća dogodila u gradu Usti nad Labem i da je voz teško oštećen, preneo je AP.

Češki mediji javili su da je žrtva nesreće mašinovođa, ali Drapal to nije mogao da potvrdi.

Zbog nesreće je zatvoren glavni železnički pravac ka glavnom gradu Pragu.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/195941/Is ... a-poginula








 
#2,503 ·
Za novu prugu treba 250 miliona
DIREKTOR BEOGRADSKOG CIP-A MILUTIN IGNJATOVIĆ O REKONSTRUKCIJI ŽELJEZNICE BEOGRAD - BAR
Od dopisnika „Vijesti”

Beograd - Studija izvodljivosti rekonstrukcije pruge Beograd - Bar biće završena do septembra i u okviru prve faze biće potrebno obezbijediti 30 miliona eura za sanaciju najugroženijih djelova pruge, a prema preliminarnim procjenama rekonstrukcija cijele trase koštala bi oko 250 miliona.
Direktor Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda, koji zajedno sa italijanskom firmom Italfer radi studiju, Milutin Ignjatović je kazao “Vijestima” da je milion eura za izradu studije obezbijedila italijanska vlada, a da Srbija i Crna Gora, iako su bile obavezne, nijesu izdvojile dodatnih 400 hiljada eura.
On je kazao i da je studija mogla biti mnogo brže završena da je radio samo CIP i podsjetio da je italijanska kompanija uključena jer novac obezbjeđuje italijanska vlada.

Italija je, prema njegovim riječima, vrlo zainteresovana za rekonstrukciju pruge, kako bi se preko Srbije i Crne Gore povezala sa Rumunijom jer u toj zemlji radi veliki broj italijanskih preduzeća.
Prva faza, kako je objasnio Ignjatović, podrazumijeva da se ukinu takozvane lagane vožnje, odnosno da se saniraju mjesta na kojima se sada vozi između 10 i 30 kilometara na sat.
On je podsjetio da prema preliminarnim procjenama rekonstrukcija cijele pruge treba da košta oko 250 miliona eura. Pojedini stručnjaci su ranije navodili cifru od oko dvije milijarde eura.

Kako je ranije najavljeno iz italijanske kompanije, ne bi trebalo rekonstruisati cijelu prugu, već treba sanirati neke njene djelove kako bi prosječna brzina bila 100 kilometara na sat, umjesto sadašnjih 40 kilometara. Za finansiranje pruge je zainteresovana italijanska vlada.
Željeznice Srbije su Rusiji, u okviru projekata za kredit od 800 miliona dolara za infrastrukturu, dostavili i projekat rekonstrukcije pruge Beograd - Bar.
Ignjanović je kazao i da je pruga Beograd - Bar najmlađa pruga na prostoru bivše SFRJ, da je stara 35 godina, ali da nikada nije urađen remont, iako je po svim pravilima morao biti urađen najkasnije prije deset godina.

V.RAJKOVIĆ
 
#2,510 ·
#2,512 ·
Međunarodni brzi vozovi sve više kasne na putu ka Crnoj Gori
Pruga stara, kontrola spora, a putnici plaćaju sve

Veća kašnjenja međunarodnih vozova obično su uzrokovana laganom vožnjom na dionici kroz Srbiju. Željezničari Crne Gore i Srbije postigli dogovor o prekidu zamjene lokomotiva u Bijelom Polju

Podgorica - Svi međunarodni i lokalni vozovi kroz Crnu Goru u prosjeku kasne 15 minuta. Međutim, do granice sa našom zemljom beogradski voz, prije nekoliko dana, kasnio je 210 minuta, subotički 200, niški 180, a međunarodni auto-voz - u čijem su sastavu i salonska kola Plavog - 170 minuta. U to se uvjerila ekipa Pobjede koja je putovala beogradskim brzim vozom. Vožnja kroz Crnu Goru traje svega dva sata i dvadeset minuta, a nakon remonta - koji je u toku - biće dodatno skraćena.

Veća kašnjenja međunarodnih vozova obično su uzrokovana laganom vožnjom na dionici kroz Srbiju. Šefica kabineta predsjednika odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore Kalina Adrović kazala je za Pobjedu da je to preduzeće sa Željeznicama Srbije postiglo dogovor da se lokomotive više ne zamjenjuju u Bijelom Polju, kako bi se skratilo čekanje na tom graničnom prelazu. Lokomotive iz Srbije idu direktno do Bara, a naše od Bara do Beograda.

- Željeznički prevoz Crne Gore, carina, policija i naše ministarstvo, potpisali su sporazum da se granična kontrola obavlja u hodu od Bijelog Polja do teretne stanice u Prijepolju. Čeka se samo verifikacija tog dokumenta u Skupštini Srbije – rekla je Adrović.

Savjetnica za željeznički prevoz u Ministarstvu saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore Vida Stevanović saopštila je da sporazum o graničnoj kontroli u željezničkom saobraćaju između Crne Gore i Srbije još nije počeo da se primjenjuje.

- Ovaj dokument mora biti podržan u Skupštini Srbije. Iako imam informaciju da je to urađeno, zvanične potvrde još uvijek nema. Očekujemo je ovih dana. Da bi sporazum mogao da se primjenjuje moraju biti potpisani već usaglašeni i parafirani protokoli između policije, carina, željeznica, fitosanitarne i veterinarske uprave. Naša obaveza, odnosno obaveza Željezničke infrastrukture je da obezbijedi prostorije za smještaj graničnih organa iz obje države u stanici Bijelo Polje. Već postoje kancelarije naših graničara, samo ih treba adaptirati i proširiti. Još nije renovirana željeznička stanica u Bijelom Polju, pa zato srpski granični kontrolori još ne mogu da dođu kako bi se posao obavljao zajedno. Željeznice Srbije uskoro će obezbijediti prostorije za smještaj naših graničnih kontrolora u Vrbnici, odnosno Prijepolju - pojasnila je ona.

- Zbog toga se dešava da u stanici Prijepolje, ukoliko je u pitanju putnički voz, mora da se čeka oko pola sata kako bi policija i carina obavile posao. U stanici Bijelo Polje imamo istu situaciju, gdje je redovno zadržavanje duže od 30 minuta – dodaje Stevanović.

Prema njenim riječima, sprovođenje sporazuma treba potpuno da podrže svi akteri, počev od Željezničke infrastrukture i Željeznica Srbije do graničnih organa obje države.

- Pošto su željezničke kompanije inicirale potpisivanje sporazuma, trebalo bi da ulože malo novca i više napora kako bi mogao da se sprovede. Od toga bi svi imali koristi - zaključila je predstavnica Ministarstva saobraćaja Vida Stevanović.

Šta kažu putnici

Milosav Popović, Mojkovac: - Još nijesam zapamtio, a 14 godina putujem stalno u Podgoricu, da je brzi voz stigao na vrijeme u stanicu Mojkovac. Naročito su velika kašnjenja u posljednjih pola godine. Lokalni vozovi idu na vrijeme. Problem je i što u stanici ne mogu da se dobiju tačne infornacije kada dolazi brzi voz. Velika je i neodgovornost putnika prema inventaru.

Petar Burić, Šid: - Voz sam čekao na stanici u Prijepolju, od tri do šest sati juče ujutru. Na granici je bila velika gužva. Kontrolu bi trebalo skratiti i pojednostaviti. Jednom godišnje idem za Crnu Goru, a u Sutomoru ću ostati dvadesetak dana. Nadam se da će put nazad biti bolji.

Mišo Vujadinović, Nikšić: - Opravdano je kašnjenje vozova, s obzirom na stanje pruge i konfiguraciju terena. Treba pojednostaviti kontrolu na granici između Crne Gore i Srbije.

- Hoće li ikad doći vrijeme da se iz Nikšića putuje vozom za Beograd i Bar, jer rekonstrukcija pruge Nikšić – Podgorica pođe unedogled.

Miroslava Arsić, Beograd: - Nevjerovatno je da se u 21. vijeku putuje 12 sati od Beograda do Bara zbog toga što je pruga u lošem stanju. Vožnja kroz Srbiju traje 9,5 sati. Ranije sam putovala često. Sada idem jedanput godišnje u Dobre Vode kod Bara gdje imamo kuću. Bilo je dosta naporno, ali sam nekad išla svakog petka. Sada je suprug uzeo karte po promotivnoj cijeni od oko 20 eura. Za penzionere, cijena vožnje je visoka.

Bez odgovora

U Ministarstvu za infrastrukturu i Željeznicama Srbije nije bilo moguće dobiti sagovornika za bilo kakvu informaciju o našoj temi. Šefica kabineta ministra Branka Slović više se interesovala za to ko nam je dao njenu službenu mejl adresu nego ko će nam od nadležnih i kada odgovoriti na pitanja. Ni željeznički medija centar nije poslao odgovor.

Obnova prioritet

- I crnogorska i srpska strana ulažu napore kako bi se pruga Bar - Beograd što prije dovela u projektovano stanje. Za naše ministarstvo ovo je bio jedan od važnijih planova, zato sada na crnogorskom dijelu pruge imamo znatna ulaganja - zaključila je Vida Stevanović.

D. Cvijović
 
#2,513 ·
bar susanj
slika stara dvije godine i 1 dan :)


mada mislim da se ovo nije promijenilo.. valjda je zalosno da se vide ni pragovi na pojedinim mjestima ne vide..
 
#2,514 ·
Rekonstrukcija 20 prelaza

Željeznička infrastruktura Crne Gore u narednih
šest mjeseci rekonstruisaće 20 putnih prelaza na
pruzi Nikšić-Podgorica.

Iz ŽICG su podsjetili da je na tender, koji su
raspisali sa Evropskom banka za obnovu i razvoj,
najpovoljniju ponudu dostavila kompanija
Železničko gradbeno podjetje iz Ljubljane.
Ugovor je vrijedan 757,71 hiljada eura.


Predsjednik Odbora direktora ŽICG, Zarija Franović
kazao je da kompanija intenzivno i stalno radi na
rekonstrukciji pruge Nikšić-Podgorica.

On je najavio da će u narednih deset dana biti
potpisana dva ugovora čija je vrijednost preko pet
miliona eura, na osnovu kojih će se obaviti
građevinska rekonstrukcija 20 putnih prelaza i
deset tunela na pruzi Nikšić-Podgorica.
CDM
 
#2,516 ·
portal.
Slovenci rekonstruišu 20 prelaza na pruzi Podgorica- Nikšić Željeznička infrastruktura će u narednih pet mjeseci rekonstruisati 20 putnih prelaza na dionici Nikšić- Podgorica, najavljeno je iz te kompanije, piše Dan.
Najpovoljniju ponudu na tenderu raspisanom sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) dostavila je firma Željezničko gradbeno podjetje iz Ljubljane. Ugovor je vrijedan 757,7 hiljada eura. Putni prelazi biće potpuno rekonstruisani, što će doprinijeti povećanju bezbjednosti i sigurnosti na mjestima gdje se ukrštaju put i pruga.
Predsjednik Odbora direktora Kompanije, Zarija Franović, ističe da se konstantno radi na rekonstrukciji pruge Nikšić - Podgorica.
„U tom smislu, uskoro se završava realizacija 49,1 miliona eura vrijednog kredita Češke eksportne banke. Dobrom dinamikom angažujemo novac koji nam je dostupan iz 15 miliona vrijednog kretita EBRD-a, namijenjenon građevinskom završetku pruge Podgorica – Nikšić“, kazao je Franović.
On je najavio da će u narednih 10 dana biti potpisana dva ugovora zbirne vrijednosti preko pet miliona eura, na osnovu kojih će se obaviti građevinska rekonstrukcija 20 putnih prelaza i 10 tunela.
 
#2,518 ·
Barska pruga medju Top 10 u Evropi - prema izboru Nacionalne Geografije:cheers:

Top 10 European Train Trips

By Randall H. Duckett

From the July/August 2010 issue of National Geographic Traveler



Much of European train travel is about efficiency and comfort—punctually leaving and arriving and having a cozy seat or sleeper compartment in which to devour the latest issue of the Economist. But rail travel in the United Kingdom and on the Continent is also about experience: gaping out the window at Alpine glaciers, savoring gourmet cuisine in a restored last-century dining car. Accordingly, our ten favorite European trains don’t necessarily offer the fastest journeys—just the most memorable. All aboard!

#1:

Sweet Switzerland: The Chocolate Train
Route: Montreux to Broc, Switzerland

Duration: 9 hours, 45 minutes, roundtrip
www.raileurope.com

This charming train running in summer and fall climbs from Montreux overlooking Lake Geneva to the medieval town of Gruyères, population 1,600, home to the cheese of the same name. Tour the cheese factory and the local castle, have lunch, then reboard the train and continue on to Broc. There you’ll bus to the Cailler-Nestlé chocolate factory, tucked between Lake Gruyères and mountain peaks, for free samples, before making the return trip.


#2

Tunnels Galore: The Bernina Express
Route: Chur, Switzerland, to Tirano, Italy

Duration: 4 hours, 14 minutes
www.raileurope.com

This narrow-gauge, vertigo-inducing train takes on seven-percent inclines, a 360-degree spiral, 55 tunnels, and 196 bridges—reaching an apex of 7,391 feet and then descending 5,905 feet before coming to a stop. The word “express” refers to the availability of short-notice seat reservations, rather than the train’s velocity as it courses through the Alps south from Switzerland’s oldest town to a charming Italian town of just under 10,000 people. Part of the route is a UNESCO World Heritage site.


#3

A Hotel on Wheels: Francisco de Goya
Route: Paris to Madrid

Duration: 13 hours, 30 minutes
www.elipsos.com

Leave Paris in the evening, enjoy a three-course dinner and the increasingly rural scenery, slumber to the soothing rhythm of the rails, and wake the next day as you arrive in Madrid, rested and ready to tour the third-most-populous city in the European Union. Grand class includes a welcome drink, gourmet dinner, breakfast, and an in-room bathroom with shower.



#4

Reliving the Age of Chivalry: The Castles of Britain
Route: Inverness, Scotland, to Gwynedd, Wales

Duration: 15 days
www.britishheritagepass.com/castles

Discover the United Kingdom’s historic fortresses on this itinerary combining a two-week BritRail pass with the Great British Heritage pass. You’ll get entry to 580 attractions, as you hop off for local touring. Start in Inverness, Scotland, near Loch Ness, to tour Urquhart Castle. Continue south to Stirling Bridge, where William Wallace triumphed over the English in 1297, and on to Edinburgh Castle. English sights include Dover Castle, with its wartime tunnels. In Gwynedd, Wales, tour Caernarfon Castle, a World Heritage site where the investiture of Prince Charles was held.


#5

The Epic Journey: Trans-Siberian Railway
Route: Moscow to Vladivostok, Russia

Duration: 19 days
www.trans-siberia.com

This fabled route, an icon of Russian culture, crosses eight time zones to connect the Russian capital with a port on the Pacific Ocean. On board, poor mingle with rich, young with old, foreigners with locals. Social barriers disappear as passengers share a unique rail experience—and shots of $3-a-liter vodka. You can book a private car via a tour operator for added comfort; schedule any number of side excursions from trekking and scuba diving to city tours.


#6

Waterworld: The Flam Railway
Route: Flam to Myrdal, Norway

Duration: 1 hour
www.visitflam.com

A must-do on any tour of fjord country, the Flam Railway, rising from a village on the shores of Aurlandsfjord, mounts a steeper climb than any other non-cog, normal-gauge railroad in the world. In just 12 miles, the train climbs over 2,838 feet to reach the mountain plateau of Myrdal in under an hour. See the Rjoandefossen waterfall with a free drop of 459 feet, and the Kjosfossen waterfall, plunging 305 feet, where the train makes a photo stop during the summer.



#7

Bavarian Bullet: InterCity-Express (ICE)
Route: Munich to Nuremberg, Germany

Duration: 1 hour
www.bahn.de

Want to go fast? This high-speed wonder zooms you between two historic Bavarian cities at speeds up to 199 miles an hour. “It’s amazing to watch the landscape change so quickly,” says Gillian Seely, a Boston resident who traveled widely by rail while living in Europe for 22 years. “The train is completely quiet inside,” she says. “Vibrations are barely enough to cause ripples in your strong German coffee.” In December, visit various German cities via the ICE rail network to take in traditional Christmas markets selling seasonal foods, handmade gifts, and gluhwein, a mulled spiced wine.


#8

The Elegance of Yesteryear: Venice Simplon-Orient-Express
Route: London to Venice

Duration: Two days, one night
www.orient-express.com

Step aboard the VSOE, as the train is known, and the calendar turns back to the 1920s and ’30s, the golden age of rail on the Continent. The operator spent $16 million restoring 35 sleeping cars to their original art deco sophistication; passengers are expected to dress elegantly for dinner: at a minimum, suit and tie for men and the equivalent for women; black tie and gowns encouraged. Awake to the sight of the snowcapped Alps and learn the story behind each of the restored carriages.


#9

Roughing it by Rail: Balkan Flexipass
Route: Belgrade, Serbia, to Bar, Montenegro

Duration: 10 hours, this leg
www.raileurope.com

Explore the heart of the former Yugoslavia via a Balkan Flexipass (which offers unlimited travel for five, ten, or 15 days through Bulgaria, Greece, Macedonia, Montenegro, Romania, Serbia, and Turkey). Start in Belgrade, with its glitzy all-night club scene, hop off at any of various stops to shop or overnight, then board a later train to continue on to sleepy Bar, an ancient town influenced by various conquering cultures on the sun-swathed Adriatic. “Relax, and budget extra time for the inevitable delays,” says Chris Deliso, a travel writer who lives in Macedonia. “The trains are run-down, and the local characters you meet are salt-of-the-earth types.”


#10

Luxury on Wheels: The Transylvanian Odyssey
Route: London to Istanbul, Turkey

Duration: 8 days (including stays in Budapest and Istanbul)
www.danube-express.com

At the top of the food chain among European trains is the Danube Express, a private train with classical elegance, modern conveniences, and fine dining. On this route, which begins in Budapest after your flight from London, you penetrate the heart of Transylvania and enjoy a walking tour of the medieval town that was the birthplace of Vlad the Impaler. Eventually you approach Istanbul along the Bosporus, where the Topkapi Palace marks the skyline.
 
#2,520 ·
Moze li neko mene da podseti, zasto su bese Cesi digli ruke od projekta rekontrukcije pruge PG-NK?

Oni su zapravo i najvise uradili da se to sredi ali otkako su napustili projekat, sve je gotovo stalo:(
Zato što je naša Vlada neozbiljan partner :bash: :eek:hno:
Ako se dobro sjećam, nisu ih udostojili čak ni da izvrše povraćaj PDV-a :nuts: :eek:hno:
 
Top